Tips voor verantwoord afvallen

Het nieuwe jaar is al weer even een paar weken oud en wat ik veel bij mijn klanten hoor is dat het afvallen maar niet wil lukken. In het verleden hebben de meesten veel diëten gevolgd en het resultaat is erna vaak best goed maar al snel komt het bekende jojo effect om de hoek kijken. Helaas kom je dan tot de conclusie dat je na een periode van afvallen juist weer dikker bent geworden. Hoe zit dit nu precies en wat moet je juist wel doen?

Ik geef jullie een aantal gouden tips om af te vallen en daarna je gewicht te behouden:

Wees lief voor jezelf en waardeer je lichaam:

Wanneer je een emotionele eter bent dan worden negatieve gevoelens vertaald in honger. Negatieve emoties zoals boosheid, verdriet en teleurstelling kunnen eetbuien uitlokken. Je hebt dan eigenlijk geen echte honger maar het is het vervullen van een emotionele behoefte. Vaak gaat dit gepaard met weinig zelfrespect (ook voor je lichaam), zelfvertrouwen en angst. Wanneer er mentaal niets verandert dan wordt het afvallen een frustrerende bezigheid.

Het is belangrijk om weer lief te zijn voor jezelf en dit kan je doen door kleine oefeningen:

  • Ga eens voor de spiegel staan en zeg eens dat je trots bent op jezelf, noem een aantal dingen op waar je trots op bent en herhaal dit eens.
  • Ga eens op een cursus mindfulness, mindfulness richt zich op ontspanning en het bewust leren kennen van het lichaam. Je leert dat je je lichaam met respect moet behandelen door het geven van goede voeding en beweging.
  • Gun je zelf eens tijd voor je zelf, ga een dagje naar de sauna of maak een lange wandeling in de natuur. Goed voor je humeur waardoor je ook je trek naar zoet, zout of vet eten makkelijker kan weerstaan.

Formuleer een concreet doel waarom je af wilt vallen:

Dit zorgt ervoor dat je wilt veranderen, er moet namelijk een WIL zijn zodat je zelf de regie in handen neemt. Wanneer je graag een gezond etenspatroon wilt en je voor jezelf hebt besloten dat je juist MAG afvallen in plaats van MOET dan ben je al een heel eind. Je zou je zelf kunnen helpen door verleidingen uit de weg te gaan: bijvoorbeeld door geen snoep, chips of frisdrank meer in huis te halen wanneer je dat lekker vindt.

Hang een mooie jurk in de kast of een leuke broek die je graag aan wilt maar die je nu nog niet past. Dit is een heel mooi zichtbaar doel om af te vallen.

Ga niet vanuit calorieën denken want dan:

  • Eet je vaak veel te weinig waardoor je stofwisseling vertraagt en er juist honger ontstaat. Je schildklier gaat op de spaarstand, omdat je lichaam weet dat ze energie moet sparen voor de in toekomst. Overleven denkt je schildklier dan. Wanneer je na een dieet dan weer normaal gaat eten kan het zo maar zijn dat de schildklier vertraagd blijft, waardoor je juist dikker wordt en van minder eten al aan kan komen.
  • Is dit funest voor je hormonen. Hormonen hebben juist de juiste bouwstoffen nodig zoals vetten, eiwitten en langzame koolhydraten. Vaak heeft een dieet niet de juiste verhoudingen tussen deze drie. Wanneer je trouwens niet voldoende gezonde vetten eet neem je ook de in vetoplosbare vitamines A,D,E,K niet goed op waardoor je bot-, huid-en oogproblemen krijgt. Een lagere vetiname zorgt trouwens voor trillerigheid. Je bloedsuikerspiegel wordt instabiel en dit zorgt uiteindelijk weer voor de nodige suiker- en ongezonde vetiname.

Kies voor voeding waarbij je bloedsuiker spiegel niet gaat pieken:

Want hierdoor krijg je de zogenaamde eetbuien ook wel cravings genoemd. Suikers, pasta’s, witmeel, brood, aardappelen zorgen allemaal voor een bloedsuiker piek. Neem juist voeding die niet zo’n effect heeft op je bloedsuiker spiegel zoals zuur fruit, zoete aardappel, gezonde vetten zoals avocado, ei en als je brood eet beleg het dan dik (uiteraard met gezond beleg zoals komkommer met humus) zodat je niet teveel brood gaat eten. Brood geeft namelijk een suikerpiek zeker wanneer je dit nog eens met kaas gaat combineren.

Een mooie olie voor het stabiel houden van je bloedsuiker en een handig hulpmiddel bij het afvallen of het in stand houden van je gewicht is de smart en sassy olie van Doterra. Deze bevat onder andere kaneel, gember, pepermunt en citroen en grapefruit. Het balanceert je stofwisseling en zorgt voor een mindere trek. Deze olie krijg je gratis wanneer je de Family Essentials Kit  bestelt.  Uiteraard kan je ook deze olie los via mij bestellen.

Zorg dat je voldoende slaapt:

Het hormoon leptine (ons verzadigingshormoon) wordt in de nacht aangemaakt. Wanneer je onvoldoende slaapt heb je overdag minder van dit hormoon in je bloed, zodat je langzamer het verzadigingsgevoel bereikt. Wanneer je slecht slaapt is ook je bloedsuiker ontregeld en overdag laag waardoor je lichaam vraagt om suikers. Binnenkort een blog over hoe je met aanpassingen in je voeding en leefstijl beter kan slapen.

Vermijd al te veel stress:

Af en toe een beetje stress kan helemaal geen kwaad, maar wanneer je last hebt van chronische stress dan is je lichaam continue in de actie modus. Je bijnieren maken het hormoon cortisol aan want je moet tenslotte stress overleven. Cortisol is ontstekingsremmend en zorgt ervoor dat jij niet ziek wordt. Maar cortisol zorgt ook voor een bloedsuikerpiek om je energie te geven (je lichaam denkt dat je moet vluchten of vechten want je hebt tenslotte stress). Wanneer je fysiek niet vlucht of vecht, maar mentaal stress hebt dan zet de extra energie zich om in vet met name rondom je buik. Dus heb je last van stress kom in actie, even de energie eruit is dan een goede optie. Beter is natuulijk om dit te voorkomen.

Gooi die stofwisseling omhoog!

Heb je het gevoel dat afvallen bij jou helemaal niet lukt? Dat je echt wel gezond eet, maar dat het toch maar niet wil lukken om wat pondjes kwijt te raken? De oorzaak zou dan kunnen zijn dat je hormonen niet in balans zijn en je nauwelijks vet verbrandt. Je kunt jouw vetbranding omhoog krijgen door deze onderstaande tips:

  • Neem een energiek ontbijt met voldoende eiwitten.  Wat ik graag maak is een roerei gebakken in kokosolie met wat avocado voor de gezonde vetten en wat gepelde hennepzaden. De avocado prak je met wat citroensap en roer er een eetlepel hennepzaadjes doorheen. Roerbak twee eieren en schep ze op je bord met het avocadomengsel. Voordeel van eiwit eten is dat het erg verzadigend is en het kost je lichaam meer energie om dit te verbranden (veel meer dan een koolhydraatrijk ontbijt met brood bijvoorbeeld)
  • Reinig je lijf met spirulina. Zo worden al je organen schoon en kan je schildklier (verantwoordelijk voor je vetstofwisseling) weer optimaal werken. Spirulina is gemaakt van blauwgroene zoetwater algen die heel veel vitamines, mineralen, vezels en andere voedingstoffen bevat die je lichaam helpt om gifstoffen af te voeren en je cellen te beschermen.. Het helpt bij overgewicht omdat je lichaam hiermee ontzuurd en je bloed zuurstofrijker wordt wat goed is voor je hormoonafgifte.

Je kan het in poedervorm of in tabletvorm verkrijgen bij de natuurwinkel.

  • Douche elke ochtend koud af, dit verhoogt je vet verbranding. Begin de eerste week met elke dag 15 sec koud te douchen en bouw dit op met 15 sec. Dus de tweede week 30 sec, de derde week 45 sec, zodat je aan het eind van de maand 1 minuut koud doucht. Het is belangrijk om juist je rug en je borst koud af te douchen en je hoofd te vermijden. Ook nog eens goed voor je immuunsysteem.

Wil je hulp bij het afvallen of een energieker lichaam? Maak dan een vrijblijvende afspraak met mij.

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: