
Deze week 8 tot en met 14 april is het de week van de overgang. Als trainer Hormoonfactor kan ik natuurlijk niet achterblijven om informatie met jullie te delen hoe je het beste door de overgang heen komt. Overgangsklachten zijn niet te onderschatten aangezien 20% van de vrouwen in de overgang heftige klachten ervaart.
Ik merk aan mezelf al wat vage klachten zoals wat minder stress bestendig en wat meer hang naar zoetig eten. Maar een gezonde leefstijl doet wonderen en zo probeer ik deze ongemakken te remmen. Als je het echt wilt laten testen dan kan je bij de huisarts de FSH laten testen. Dit is het hormoon vanuit je hersenen welke de geslachtshormonen aanstuurt. In het begin van de overgang is die wat verhoogd met een grotere verhoging wanneer je er midden in zit. De vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen, progesteron en testosteron raken uit balans in jaren voor de menopauze, in de overgang en daarna. Dit kan nog tot tien jaar na de menopauze duren.
Wanneer merk je eigenlijk wanneer je in de overgang bent?
Dat is voor iedereen verschillend. De jaren voor de menopauze tellen ook hierin mee. Gemiddeld genomen zit je als vrouw rond je 51ste in de overgang. Natuurlijk kan dit eerder of later zijn (vaak ook afhankelijk van je genen). Meestal wordt de cyclus eerst onregelmatiger voor de menstruatie helemaal uitblijft.
Wat kunnen nu zoal de klachten zijn:
- Je cyclus wordt korter en de bloedingen worden heviger. Dit heeft te maken met ons vrouwelijke hormoon oestrogeen wat de overhand krijgt en ervoor zorgt dat het baarmoeder slijmvlies dikker wordt
- Het hormoon progesteron wordt niet meer gemaakt door de follikels waardoor je het moet hebben van je bijnieren. Aangezien progesteron ook rust brengt in je lichaam kun je bij een tekort hiervan slaapproblemen krijgen.
- De vetverdeling wordt anders. Het lichaamsvet wat zich eerst centreerde op de dijen en billen kan zich verplaatsen naar de buik omdat het hormoon testosteron relatief meer aanwezig is. Je kan als vrouw zijnde dus wat mannelijker worden. Wellicht ook wat meer beharing of sommige vrouwen verliezen haar.
- Opvliegers en nachtelijk transpireren. Dit komt omdat je gevoelcentrum van je temperatuur door hormoonschommelingen verandert. Vrouwen voor de overgang voelen bij 0,4 graden een verandering en vrouwen net voor of in de overgang voelen dit al bij 0,2 graden.
- Je slijmvliezen worden droger (vagina, ogen en mond)
- Je kunt ook wat meer last krijgen van hartkloppingen en migraine. Vaak waren deze voor de overgang al aanwezig maar wordt dit nu door de overgang versterkt
- Pijnlijke gewrichten. Het hormoon oestrogeen is belangrijk voor je botten en door een vermindering hiervan kun je last krijgen van je gewrichten.
- Je schildklier kan trager worden dus als je al voor de overgang de ziekte van Hashimoto (trage schildklier) had of hebt dan kan dit versterkt worden doordat de omzetting van schildklier hormonen (van het inactieve schildklier hormoon T4 naar het actieve schildklierhormoon T3) moeilijker wordt. Dit heeft weer te maken met de daling van het hormoon progesteron wat nodig is voor deze omzetting.
- Moodswings en veranderd eetgedrag doordat met de schommelingen van het oestrogeen ook het hormoon serotonine en dopamine kan schommelen.
Stress en de overgang gaan niet samen
Het is heel belangrijk om zoveel mogelijk stress te verminderen. Het hormoon progesteron wat onder andere rust geeft maar ook belangrijk is voor je schildklier wordt door een uitblijvende cyclus niet meer aangemaakt in je geslachtsklieren maar in je bijnieren. Je bijnieren maken ook oa adrenaline en cortisol aan, onze stress hormonen. Wanneer je bijnieren teveel bezig zijn met het aanmaken van deze stress hormonen dan wordt er minder progesteron geproduceert. Stress kun je aanpakken door oa het volgen van yoga lessen, mindfullnes of lekker wandelen in de natuur of het zoeken van een hobby. Kijk wat voor jou het beste werkt. Gun jezelf dit ook!
Wat kan je zelf doen?
Door je leefstijl breed in te zetten bereik je het meest. Dus goed kijken naar je voeding, beweging, stress en mindset. Het is vaak juist deze combinatie die het beste werkt. Dus focus je niet op alleen 1 gebied. Natuurlijk kun je beginnen met wat voor jou het belangrijkste is maar de combinatie blijft belangrijk!
- Hormoonfactor proof eten is heel gunstig. Dit betekent eigenlijk zo natuurlijk mogelijk eten. In een volgend blog ga ik hier dieper op in.
- Veel groenten en koolsoorten eten. Hierin zit het stofje DIM wat onze lever helpt om het teveel aan oestrogeen af te breken
- Je kunt bepaalde kruiden gebruiken zoals Maca of rode klaver. Maar dit is echt maatwerk. Wat voor de ene vrouw goed werkt hoeft voor de ander niet te werken. Dit altijd samen met een gezond eet- en leefstijlpatroon.
- Krachttraining
- Koud afdouchen zorgt er voor dat je vatensysteem getraind wordt waardoor je minder last kunt krijgen van opvliegers
- Voedselallergie voorkomen door het doen van een test of gewoon eens uitproberen op welke voeding jij het beste doet.
- Zorgen voor een stabiele bloedsuiker door bijvoorbeeld niet de hele dag door te eten
- Overgewicht voorkomen
- Voldoende vetten eten. En dan bedoel ik de juiste vetten zoals olijfolie, avocado, kokosvet en vetten uit noten. Dit zorgt voor sterkere bijnieren. En die zijn weer nodig voor het aanmaken van je oestrogeen.
- Voldoende jodium eten voor je schildklier. Kun je vinden in witvis of zeewier/zeekraal.
- Minder blootstelling aan hormoonverstorende stoffen. Dus voorkom water drinken uit plastic flesjes en niet natuurlijke make up. Ook de pil is hormoonverstorend.
- Zorgen voor een goede darmflora.
Wil je graag weten wat ik voor je kan betekenen?
Mijn aanpak is die van de Hormoonfactor en dat houdt in dat ik rekening houd met de verschillende aspecten van leefstijl. Wanneer je een advies en coaching op maat wilt maak dan vrijblijvend een afspraak door het contact formulier in te vullen.
