Onze darmen zijn veel meer dan de plaats waar voedingsstoffen worden opgenomen. In onze darmen zijn meer bacteriën dan dat er cellen in ons lichaam zijn. Er bestaat een directe verbinding naar onze hersenen via ons centrale zenuwstelsel. Aangetoond is dat mensen die leden aan prikkelbaar darmsyndroom probiotica kregen en dat dit hun humeur verbeterde, angst verminderde en dat ze ongevoeliger werden voor stress.

Om even Hippocrates aan te halen: “All disease begins in the gut.” Dus ook je gezondheid begint bij gezonde darmen!

Wanneer je je voeding aanpast kun je vele gezondheidsvoordelen bereiken. Ook al voel je je niet ziek of futloos je kunt je nog beter voelen wanneer je goed voor je darmen zorgt. Denk aan een beter immuunsysteem, een mooiere huid en afvallen gaat bijvoorbeeld beter.

Eerst wat theorie over de darmen, want dit helpt je namelijk om de juiste voedingskeuzes te maken:

Je gezondheid is bepalend hoe je darm de voedingsstoffen opneemt. Je darmen bestaan uit de darmflora en de darmwand. Je darmflora telt honderden verschillende soorten bacteriën, die goed voor ons zijn maar ook die slecht voor ons kunnen zijn. Wanneer onze darmflora uit balans is dan ontstaan er ziekten. De binnenkant van de darmwand bestaat uit een dunne slijmlaag met daarop de bacteriën. Wanneer er schade ontstaat in de laag dan is de darmwand verhoogt doorlaatbaar en spreek je van een lekkende darm. Veroorzakers kunnen bijvoorbeeld zijn: anti-biotica, gluten, melksuiker uit zuivel en ook chronische stress. Door de lekkende darm kunnen ongewenste afvalstoffen of voedingsstoffen die de darmen eigenlijk nodig hebben door je hele lichaam dwarrelen en weefsels en organen beschadigen. Ieder mens is anders en iedereen heeft andere zwakke plekken dus de 1 kan astma krijgen, de ander eczeem, hoog cholesterol en weer een ander ontwikkelt depressieve klachten. Bij alles wat niet in ons lichaam thuis hoort komt ons immuunsysteem in actie en dit geeft dan ontstekingen.

Tips voor gezonde darmen:

Vermijd zoveel mogelijk suiker

Zoals gezegd onze darmflora speelt een grote rol in hoe jij je voelt. Slechte voeding zorgt voor een slechter korte termijn geheugen, dementie en autisme. Suiker zorgt voor angst want het neemt heel veel van het eiwit tryptofaan weg en dat is juist de bouwstof van serotonine ons geluksstofje. Tevens rooft suiker heel veel mineralen en vitaminen weg wat wij zo nodig hebben om ons energiek te voelen.

Daarnaast voedt suiker een bepaalde gist in onze darmen en die bouwt zichzelf door de suiker weer om tot een schimmel (langwerpige draadjes die afvalstoffen uitscheiden en veroorzakers weer van klachten door je lichaam heen).

Pasta, bloem, honing en fructose uit fruit wordt ook door je lichaam omgezet in suiker. Pasta’s en witte rijst bijvoorbeeld kun je beter eten in combinatie met groenten en gezonde vetten zoals olijfolie want daardoor piekt je bloedsuikerspiegel minder.

Vermijd granen en gluten

Granen en gluten bevatten een complexe eiwit structuur. Deze eiwitten kunnen heel moeilijk door ons spijsverteringssysteem worden afgebroken waardoor ons immuunsysteem in actie moet komen. Het hoeft niet zo te zijn dat je last krijgt van je darmen het kan zich namelijk ook uiten in pijnlijke gewrichten.

Additieven

Smaak versterkers en bijvoorbeeld aspartaam hebben een hele negatieve invloed op onze darmen en ons zenuwstelstel dus kijk goed uit wat je aan producten in je winkelwagen stopt.

onbewerkt voedsel

Wees rijkelijk met gefermenteerd voedsel

Voordeel van fermenteren is dat er een probiotische bacterie vrijkomt die ook in onze darmflora leeft waardoor eten beter te verteren is, je B-vitamines beter beschikbaar zijn en ook mineralen zoals magnesium, ijzer en zink. Denk aan bij voorbeeld kefir en zuurkool.  Kefir kun je erg makkelijk zelf maken en je hebt altijd een voorraadje dus ik zou zeggen google maar eens op kefir maken. Daarnaast is zuurkool een hele fijne groente voor je darmen waar alle enzymen voor je spijsvertering in zitten. Neem die wel uit de natuurvoedingswinkel en niet uit de supermarkt aangezien de zuurkool uit de supermarkt door verhitting niet meer de enzymen bevat die het nog zou moeten hebben.

Eet veel groenten, zaden en noten en vezels

Vooral koolsoorten zorgen voor ontgifting en geven energie en laten we nu die groenten veel hebben in Nederland 😊. Vezels die veel voorkomen in havermout, groenten en noten zorgen voor een belangrijke voedingsbron voor onze darmbacteriën en geven ons lichaam veel energie. Ook zorgen vezels ervoor dat onze bloedsuiker niet gaat pieken en dat is weer heel erg goed om insulineresistentie te voorkomen.

Eet voldoende eiwitrijke voeding

Eiwitten zijn nodig voor onze hormonen en enzymen. Daarnaast voor onze spieren maar ook ons haar en nagels en onze huid (collageen) bestaan uit eiwitten. Als voeding kun je denken aan bijvoorbeeld biologische kip, kalkoen of kabeljauw, noten, eieren en groenten. Daarnaast kun je ook kiezen voor eitwit poeders. Kies bijvoorbeeld een zuivere biologische whey eiwitpoeder of als je af wilt vallen een plantaardige eiwitpoeder zoals een hennep eiwit poeder of een bruine rijst eiwit poeder. Overdrijf echter ook niet met de hoeveelheid eiwitrijke voeding aangezien het ook je lichaam bij overdaad kan verzuren.

Kies voor gezonde vetten

Gezonde vetten bevatten noodzakelijke voedingsstoffen die je lichaam nergens anders vandaan kan halen. Door vetten worden de voedingsstoffen in je darmen beter opgenomen. Ze stimuleren je verbranding en je hebt ze dus nodig als je wilt afvallen. En wat denk je van je hersenen. Die bestaan voor 60% uit vet!!

Om gezonde vetten binnen te krijgen kun je kiezen uit bijvoorbeeld vette vis zoals haring, makreel en zalm. Maar ook kokosolie, roomboter, walnoten, lijnzaad en waterkers bevatten gezonde vetten.

Met deze tips kun je echt beter voor je darmen en daarmee je gezondheid zorgen. Dus begin vandaag nog hiermee en je zult zien dat je je zoveel energieker gaat voelen!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: